Δεν πέρασε καν από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής η τροπολογία – ντροπή για το ακαταδίωκτο!

“Επίτευγμα” του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη είναι και η (ν)τροπολογία για την προκαταβολική ασυλία των λοιμωξιολόγων και των μελών των Επιτροπών που συμβουλεύεται υποτίθεται η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με το newsbreak.gr.

Όπως υποστηρίζει μάλιστα, η τροπολογία ετοιμάστηκε χωρίς την εμπλοκή ούτε του υπουργείου Υγείας, με τον υπουργό Β. Κικίλια να βρίσκεται εκτός Αθηνών και να υπογράφει εξ αποστάσεως, αλλά ούτε και του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ενημερώθηκε τελευταία στιγμή για την εισαγωγή της σε νομοσχέδιό του.

Προσθέτει ακόμα ότι υπήρχε συγκεκριμένος λόγος που η ρύθμιση εντάχθηκε ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και αυτός ήταν να “παρακαμφθεί” η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Αν το ακαταδίωκτο ερχόταν ως σχέδιο νόμου, η Επιστημονική Υπηρεσία θα έπρεπε να την ελέγξει και υπήρχε κίνδυνος να τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας, ειδικά στο σημείο όπου απαγορεύει στην ελληνική δικαιοσύνη να εξετάσει τα μέλη των Επιτροπών ακόμα και ως μάρτυρες.

Σε δεύτερο δημοσίευμα, η ιδια ιστοσελίδα επισημαίνει παράλληλα, ότι το ακαταδίωκτο για τα μέλη των Επιτροπών που πέρασε τελικά “νύχτα”, είναι σε αντίθεση και με βούλευμα του Αρείου Πάγου, και συγκεκριμένα το 1221/2014 του Συμβουλίου του Αρείου Πάγου -με εισηγήτρια μάλιστα την σημερινή Πρόεδρο Α. Αλειφεροπούλου.

Στο συγκεκριμένο βούλευμα, ο Άρειος Πάγος είχε εκφράσει εντονότατες αντιρρήσεις για την συνταγματικότητα τέτοιων γενικών ρυθμίσεων περί ακαταδιώκτου για κάθε είδους δημόσιους λειτουργούς. Και οι αντιρρήσεις αυτές, κατά το κείμενο του βουλεύματος του Αρείου Πάγου 1221/2014, στηρίζονται στο ότι με τέτοιες ευνοϊκές ρυθμίσεις επέρχεται αδικαιολόγητη ευνοϊκή μεταχείριση υπέρ συγκεκριμένων, και μόνο, δημόσιων λειτουργών και, αντιθέτως, μη εφαρμογή τους έναντι άλλων.

Και το βούλευμα του Αρείου Πάγου 1221/2014 καταλήγει ότι μια τέτοια ευνοϊκή μεταχείριση υπέρ ορισμένων παραβιάζει ευθέως την αρχή της ισότητας του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος. Κάτι που γίνεται ακόμη πιο αντισυνταγματικό, αν η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση εφαρμοσθεί αναδρομικώς, όπως προβλέπει το άρθρο 2 του Ποινικού Κώδικα για τις ρυθμίσεις που επιφυλάσσουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.

Πηγή: thefaq.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί